Tatoeage nazorg – Alles wat je moet weten! | Inkorporated (2024)

Een nieuwe tattoo is altijd spannend, maar vergeet niet: je moet je nieuwe kunstwerk goed verzorgen, vooral in de eerste paar uur en dagen.

Als je dat niet doet, kan je huid beschadigd raken en je inkt vervagen – en dat wil je natuurlijk niet! Maar geen stress, het is echt niet ingewikkeld. Volg de tips uit dit blog en je tattoo blijft er fantastisch uitzien.

In deze gids lees je alles wat je moet weten over de nazorg van je nieuwe tatoeage, zoals:

  • Wat te doen in de eerste 24 uur en de dagen daarna
  • Hoe je je tattoo veilig schoonmaakt
  • Waar je op moet letten voor tekenen van infectie
  • Wat je absoluut moet vermijden met je verse tattoo

Zorg voor je tatoeage – de eerste 24 uur

Als je nieuwe tattoo klaar is, verpakt je artiest het en geeft je wat eigen instructies voor de nazorg. Volg die tips op, maar meestal komen ze overeen met de stappen die wij hier delen.

Het verband dat je krijgt, beschermt je tattoo de eerste paar uur. Afhankelijk van de stijl en grootte van je tattoo, hoef je het misschien niet opnieuw in te pakken. Veel tattoos genezen het beste als ze wat lucht krijgen, hoewel sommige misschien extra bescherming nodig hebben voor 2-3 dagen.

Als het verband eraf gaat, maak dan je tattoo voorzichtig schoon en breng een goede vochtinbrengende crème aan. Droge huid is je grootste vijand tijdens de genezing, dus zorg ervoor dat je een goede moisturizer hebt ingeslagen voordat je je tattoo laat zetten! Hierover later meer!

En nog een tip: draag de eerste nacht geen strakke kleding. Laat je tattoo ademen en voorkom druk op de wond.

Hoe een tatoeage te reinigen

Je nieuwe tatoeage goed schoonmaken is cruciaal – je wilt die vervelende bacteriën er helemaal uit hebben en het genezingsproces een handje helpen. Anders loop je het risico op een infectie, en dat wil je echt vermijden. Maar, let op! Te vaak of te hard schoonmaken kan je huid beschadigen en je tattoo verpesten.

Was je tattoo 2 tot 3 keer per dag, en creëer een routine die voor jou werkt. Heb je een drukke agenda en kun je alleen ‘s ochtends en ‘s avonds wassen? Geen probleem! Maar als je een middagwas kunt doen, is dat nog beter. Maar echt niet meer dan dat.

Voor het wassen heb je warm water en een antibacteriële, geurvrije zeep nodig. Antibacteriële zeep houdt die vervelende microben op afstand, en geurloze zeep voorkomt dat je onnodige chemicaliën op je huid krijgt.

Na het wassen wil je een goede moisturizer aanbrengen. Vermijd gezichtsdoekjes of sponzen – die zijn te agressief en kunnen bacteriën vasthouden.

Zo was je je tatoeage:

  1. Maak je vingers nat en wrijf ze op de zeep om schuim te creëren.
  2. Breng dit schuim voorzichtig aan op je tatoeage met een cirkelvormige beweging. Zorg ervoor dat je alle plasma en gelekte inkt wegneemt.
  3. Als je tatoeage begint te korsten, wees dan extra voorzichtig. Je wilt die korstjes niet wegwrijven.
  4. Spoel je tatoeage af met warm water en dep het droog. Wrijf niet met een handdoek – dat kan je tattoo irriteren.
  5. Geen warm water? Koud water is ook prima. Vermijd heet water, want dat kan de korstjes breken en dat wil je niet te vroeg doen.
  6. Geen antibacteriële zeep? Warm water alleen doet het ook.

Na het reinigen, breng je een goede moisturizer aan. Kies voor een hydraterende crème, maar laat die Vaseline en andere vette rommel achterwege. Ze houden wel vocht vast, maar kunnen een te afgesloten barrière vormen en bacteriën vasthouden.

Blijf bij een geurloze moisturizer, bij voorkeur eentje met 100% natuurlijke ingrediënten. Zo blijft je tattoo mooi en verzorgd!

Wat zijn de tekenen dat een tatoeage geïnfecteerd is?

Het is belangrijk om de tekenen van een geïnfecteerde tatoeage te herkennen. Als er een infectie begint te ontwikkelen, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts. Ze kunnen medicijnen voorschrijven om de infectie onder controle te brengen.

Maar, geen paniek – je hoeft niet meteen naar de dokter te rennen. In de meeste gevallen verloopt alles prima! Als je net een nieuwe tattoo hebt laten zetten dan kun je normaal gesproken dit soort dingen verwachten:

  • Lekkende vloeistof uit de tatoeage binnen de eerste dagen
  • Lichte roodheid en pijn in het tatoeagegebied
  • Een warm gevoel rond de tatoeage

De tekenen dat een tatoeage geïnfecteerd is, zijn als volgt:

  • Pus of ander afscheiding uit de huid na de eerste dag
  • Zwelling rond de tatoeage die niet wordt verminderd door ijs of die erger wordt na de eerste 1-2 dagen
  • Een uitslag of warm prikkelende huid op de tatoeage of rond de plek van de tatoeage
  • Pijn die erger wordt in de dagen na de tatoeage, of die niet kan worden beheerd met pijnmedicatie
  • Koorts, koude rillingen of zweten

Als je een van deze symptomen opmerkt, raadpleeg dan je huisarts! Bij INKORPORATED eindigen onze zorgen niet zodra je de deur uitloopt. Neem gerust contact met ons op als je je zorgen maakt over je symptomen! Wij staan voor je klaar tijdens je genezingsproces.

Wat NIET te doen bij het verzorgen van een tatoeage

Tijdens het genezingsproces van je tatoeage zijn er een paar dingen die je beter kunt vermijden. Het is misschien verleidelijk om de richtlijnen even te negeren, maar geloof ons, dat wil je niet. Negeer je de adviezen, dan kan je tattoo vervagen of je huid beschadigen.

Blootstelling aan zonlicht

Tijdens de genezingsperiode van je tatoeage (en dat zijn echt wel drie tot vier weken), is het absoluut cruciaal om je tattoo uit de zon te houden. UV-stralen kunnen de inkt afbreken en je tattoo doen vervagen. Bovendien is je huid extra gevoelig voor zonneschade terwijl je tattoo geneest.

Dus, gooi die strakke kleding in de kast en kies voor losse outfits die je tattoo bedekken. Als je echt niet zonder zon kunt, houd je zonnebaden dan minimaal en smeer je goed in met een zonnebrandcrème met hoge SPF. Je tattoo zal je dankbaar zijn!

Inspannende activiteit en sporten

Zweet is een echte broedplaats voor bacteriën, dus terwijl je tattoo geneest, is het slim om overmatig zweten te vermijden. Dat betekent: skip die zware workouts en die sportschool apparatuur die je tattoo kan besmetten. En contactsporten? Probeer die ook maximaal zes weken uit de weg te gaan. Je tattoo zal je dankbaar zijn en je voorkomt ongewenste drama!

Strakke kleding dragen

Strakke kleding kan de korsten van je nieuwe tattoo irriteren en zelfs losraken, wat je tattoo minder goed beschermt. Plus, het kan bacteriën tegen je huid wrijven. Houd het luchtig en comfortabel met losse kleding in de eerste paar weken om je tattoo in topvorm te houden. Je huid (en je tattoo) zullen je dankbaar zijn!

Aan korsten krabben

In het geval dat het nog niet duidelijk is, krab niet aan je korsten! Korsten kunnen vervelend zijn, maar ze zijn een zeer belangrijke barrière voor de wond op je huid. Laat ze gewoon met rust; ze vallen af wanneer ze klaar zijn. Geduld is een schone zaak.

Zwemmen

Houd je tatoeage uit de wateren, of je nu van plan bent om in een gechloreerd zwembad te duiken of lekker te zwemmen in een meer. Water, zelfs met al die chemicaliën, kan vol bacteriën zitten. Ga ook niet in bad; douchen is prima, maar kijk uit met agressieve zeep. Je tattoo blijft zo in topvorm!

Alcohol drinken

Het is belangrijk om goed gehydrateerd te blijven terwijl je tattoo geneest, en alcohol werkt uitdrogend. Bovendien verdunt alcohol het bloed, wat kan zorgen voor meer bloeden op de tatoeageplek tijdens het genezen.

Het goede nieuws? Je hoeft alleen te wachten tot de korstjes zijn gevormd, daarna kun je weer genieten van een drankje—als je het maar in balans houdt met voldoende water.

Scheren

Scheer je tatoeage niet totdat deze volledig is genezen – wanneer de korsten volledig zijn verdwenen. Anders loop je het risico de wond te beschadigen of korsten te vroeg te verwijderen.

Tatoeage nazorg – een kleine recap

  • Zorg ervoor dat je de instructies van je tatoeëerder boven alles volgt – zij zullen een zorggids specifiek voor je tatoeage verstrekken.
  • Was je tatoeage regelmatig, maar voorzichtig.
  • Hydrateer de tatoeage om de huid gehydrateerd te houden.
  • Laat korsten met rust en draag losse kleding om de huid te laten genezen.
  • Houd de tekenen van infectie in de gaten en zoek medisch advies als je je zorgen maakt.

Nu je hebt gezien dat het verzorgen van je tatoeage een eitje is, waarom zou je dan niet meteen contact met ons opnemen om je volgende tattoo of piercing te plannen? Neem contact met ons op, en laat ons je volgende kunstwerk tot leven brengen!

Neem contact op!

Tatoeage nazorg – Alles wat je moet weten! | Inkorporated (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Rob Wisoky

Last Updated:

Views: 6241

Rating: 4.8 / 5 (68 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rob Wisoky

Birthday: 1994-09-30

Address: 5789 Michel Vista, West Domenic, OR 80464-9452

Phone: +97313824072371

Job: Education Orchestrator

Hobby: Lockpicking, Crocheting, Baton twirling, Video gaming, Jogging, Whittling, Model building

Introduction: My name is Rob Wisoky, I am a smiling, helpful, encouraging, zealous, energetic, faithful, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.